• -15%
O. Nagy Gábor: Mi fán terem? - Magyar szólások eredete O. Nagy Gábor: Mi fán terem? - Magyar szólások eredete

O. Nagy Gábor:

Mi fán terem?

Magyar szólások eredete

Eredeti ár: 2 200 Ft
Online ár: 1 870 Ft
Adóval együtt

O. Nagy Gábor könyve a magyar szólások eredetét kutatja és elmeséli jelentésüket, tartalmukat, használatuk elterjedésének körülményeit.

 

„A szólások olyan egységes jelentésű, állandósult, közkeletű kifejezések, amelyek nem közvetlenül a tárgyi valóságra vonatkozó, vagyis nem eredeti értelükben vett szavakkal fejeznek ki valamely mondanivalót, hanem úgynevezett nyelvi kép közbeiktatásával”.

Mennyiség

Ha úgy keresünk valamit, hogy átkutatjuk érte minden holminkat, azt mondjuk: tűvé tesszük érte a lakást. Ha egész városrészeket bejárt valaki, mondhatjuk rá: nyakába vette a várost. Amire nagyon kíváncsiak vagyunk, az fúrja az oldalunkat; amit pedig olyan jól tudunk, hogy már hallani is unjuk, az a könyökünkön jön ki.

Tűvé teszi, nyakába veszi a várost, fúrja az oldalát, a könyökén jön ki - olyan kifejezések, amelyeket lépten-nyomon használunk, és amelyeknek pontosan tudjuk a jelentését, de arra a kérdésre már nemigen tudnánk felelni, hogyan jutottak ezek a szókapcsolatok közkeletű, átvitt jelentésükhöz. Érezzük, hogy valamilyen kép lappang bennük, de a kép eredete, a képnek a szókapcsolat jelentéséhez való viszonya már elhomályosult...

Akkord

Adatlap

Oldalszám
416
Kötés
Fűzött
Kiadási év
1999, 2015, 2019
ISBN
9789632521244
Új

6 további termék ebben a kategóriában: