• -15%
Kästner Erik: Emil és a detektívek Kästner Erik: Emil és a detektívek

Erich Kästner:

Emil és a detektívek (Új fordítás)

Talentum diákkönyvtár

Eredeti ár: 850 Ft
Online ár: 723 Ft
Adóval együtt

"Nektek nyugodtan bevallhatom, hogy ez a történet Emillel még engem is meglepett. Voltaképpen egészen más könyvet akartam írni. Olyan könyvet, melyben vacog a tigrisek foga és a datolyapálmákon összerezzennek a félelmükben a kókuszdiók..."

Erich Kästner

Mennyiség

Közel hetven éve már, hogy először (1928-ban) vehették kézbe a német olvasók az Emil és a detektívek című regényt. Azóta sok-sok kiadásban és tucatnyi nyelven forgathatták gyermekek és felnőttek milliói. Talán nem véletlen, hogy a gyermek Kästner vonzódott a detektívesdihez, de az sem, hogy író lett belőle. A két mesterség ugyanis furcsamód sok rokon vonást mutat. Mert mit is jelent a mostanság ritkábban használt idegen szó? Annyit tesz, mint nyomozó, titkosrendőr. Ám ha az angol, detect ige magyar jelentését vesszük, akkor ezt olvashatjuk: "felfed(ez), kiderít, kinyomoz, kipuhatol, leleplez". Az igealak jóval többet mond. Ám aki detektívregényeket olvas, nyilván tudja, hogy a detektív mást is tesz:
válogat a feltárt tények között, s csak a fontos, az összefüggésekre utaló, azokat feltáró ismereteket őrzi meg, majd illeszti össze őket a tények s gyakran képzelete segítségével, hogy kerek, kikezdhetetlen történet kerekedjen belőle. És mit tesz az író? Erich Kästner ezt is elárulja: "Bizonyára veletek is megesett már az ilyesmi. Feküdtem a padlón, gyűjtögettem az emlékeket, amelyek jobbról-balról, minden oldalról a fejembe gyűltek, ahogy az jóravaló emlékekhez illik. Végül is minden együtt volt, a Mese összeállt. Most már semmi egyéb dolgom nem volt, mint hogy leüljek és sorjában mindent leírjak. Ezt tettem. Ha nem tettem volna, most nem tartanátok a kezetekben ezt az Emilről szóló könyvet."

Simon László

Akkord

Adatlap

Sorozatok
Talentum Diákkönyvtár
Oldalszám
144
Kötés
Fűzött
Kiadási év
2012
ISBN
9789632520650
Fordította
Simon László
Illusztráció
Walter Trier
Új

16 további termék ebben a kategóriában: