• -15%
Ad Endre: Válogatott versek Ad Endre: Válogatott versek

Ady Endre:

Válogatott versek

Talentum diákkönyvtár

Eredeti ár: 698 Ft
Online ár: 593 Ft
Adóval együtt

A "válogatott költemények" kiadása bizonyos szempontból mindig kockázatos vállalkozás, ugyanis önmagában azt jelenti, hogy lemond a teljességről...

Mennyiség

A "válogatott költemények" kiadása bizonyos szempontból mindig kockázatos vállalkozás, ugyanis önmagában azt jelenti, hogy lemond a teljességről.

Ez értelemszerűen annyit is jelent, hogy a válogatás bizonyos szempontok szerint történik. Rossz esetben politikai szempontok az irányadók. De léteznek tematikus válogatások: mint szerelmes versek, tájversek, istenes versek, forradalmi versek stb. A válogatások legtöbbször valamely olvasói réteg igényét hivatottak kielégíteni. Ez a válogatás elsősorban a fiatalok számára készült, a középiskolás diákok tanulmányait szeretné segíteni. Ennek érdekében a válogatás mindenekelőtt tartalmazza a középiskolai szöveggyűjteményben található verseket, valamint azokat a költeményeket, amelyeknek részletei, sorai vagy esetleg címe az elmúlt évtizedekben immár szállóigévé váltak. Minden költő életművében továbbélése jellegzetes, aminthogy az is, az adott művész kit tart szellemi rokonának, mely hagyományokat vállal és melyeket nem. Ilyen értelemben határozta meg a válogatást József Attila Ady emlékezete című költeménye. Ady emlékét lehet ölni "szóval, tettel és hallgatással is". Lehetséges alattomban "lány-duzzogássá" simítani "haragvásait". Azonban bármilyen "hivatalos" (akár tankönyvi) Ady-képpel szemben mindig megvan az egyén lehetősége és felelőssége, sőt, kötelessége, hogy kialakítsa saját Ady-képét. Ehhez kíván segítséget nyújtani a jelen válogatás is. A verseket olvasva árnyaltabban értelmezheti az olvasó Ady magyarságát, ostorozó hazafiását, magányát - egyszóval költészetét.

Akkord

Adatlap

Sorozatok
Talentum Diákkönyvtár
Oldalszám
230
Kötés
Fűzött
Kiadási év
2001
ISBN
9789639429031
Új

16 további termék ebben a kategóriában: